Opleiding Psychomotorisch Kindercoach
Beweging is de basis voor groei!
Beweging is de basis voor groei, en zorgt ervoor dat kinderen zich op verschillende gebieden ontwikkelen:
- motorisch; de bewegingen die een kind maakt
- emotioneel; de veerkracht en kennis die het kind opdoet en ontwikkelt om met zijn of haar gevoelens om te kunnen gaan
- sociaal; leren hoe je met jezelf en anderen omgaat in situaties waarbij je met elkaar te maken hebt
- intellectueel; hoe gebruikt het kind het denken, bijvoorbeeld bij het leren op school
In de Opleiding Psychomotorisch Kindercoach leer je de samenhang kennen tussen deze ontwikkelingsgebieden, ga je belemmeringen herkennen en help je kinderen met behulp van beweging en spel (weer) te groeien.
In de Opleiding Psychomotorisch Kindercoach werken we volgens de principes van het Psychomotorisch Observatie- en Ontwikkelingsmodel:

Deze worden uitgelegd in 4 modules van twee dagen:
Lekker in je vel met beweging en spel
In deze module leer je met een kind aan het werk te gaan met behulp van therapeutisch, creatief en bewegend spelmateriaal.
Aan de hand van verschillende interventies werk je aan veerkracht en weerbaarheid, zodat het kind weer stevig in zijn of haar schoenen komt te staan en lekker in z'n vel zit.
In deze module leer je met een kind aan het werk te gaan met behulp van therapeutisch, creatief en bewegend spelmateriaal.
Aan de hand van verschillende interventies werk je aan veerkracht en weerbaarheid, zodat het kind weer stevig in zijn of haar schoenen komt te staan en lekker in z'n vel zit.
Leerproblemen de baas!
Lukt leren alleen als je een goed IQ hebt of is er meer voor nodig?
In deze module kijken we naar de psychomotorisch gerelateerde voorwaarden die nodig zijn voor een kind om tot leren te komen.
Zien en Doen; Visuele Screening
Het visuele informatieverwerkingssysteem heeft een belangrijke invloed op het doen, denken, durven, bewegen en leren van een kind.
Het gaat daarbij niet om het scherp zien, maar om hoe het brein de informatie verwerkt; het visueel perceptueel systeem.
Kunnen de ogen goed samenwerken, kunnen zij van twee beelden 1 voorstelling maken, hoe heeft het ruimtelijk inzicht zich ontwikkeld? Belangrijke voorwaarden om tot leren te komen, maar ook om goed te kunnen bewegen in de ruimte.
In deze module leren we te screenen en welke activiteiten er gedaan kunnen worden om de visuele ontwikkeling te stimuleren.
Beweeg en Groei
Een goede bewegingsontwikkeling is essentieel voor het ontwikkelen van de psychomotorische leervoorwaarden die nodig zijn voor leren, concentreren en gedrag.
Aan de hand van de 3 dimensies van leren van Cecilia Koester kijken we hoe het brein zich ontwikkelt, welke reflexen hier een rol in spelen en hoe we met beweging een goede psychomotorische ontwikkeling kunnen stimuleren.

Weerbaarheidstraining
Wanneer een kind niet lekker in z'n vel zit en niet stevig in de schoenen staat is een groepstraining voor het verhogen de weerbaarheid en veerkracht een fijn middel om in te zetten.
Er zijn verschillende weerbaarheidscursussen, bv. zoals de Rots en Watertraining, Methode B en Boksend Opvoeden die door Psychomotorisch Kindercoaches ingezet worden om:
- sterk kunnen staan
- hun houding en stem kunnen gebruiken om zeker over te komen
- om kunnen gaan met prikkels
- kunnen durven vertrouwen op hun intuïtie
- oogcontact kunnen maken
Voor uitgebreide informatie over de Opleiding Psychomotorisch Kindercoach vraag je hier de Studiewijzer aan.